Oogletsels Laurel & Hardy onderzocht

Samen met zijn dochter Lara (14) heeft de Utrechtse oogarts Richard Zegers het oogletsel onderzocht dat de Dikke en de Dunne elkaar in hun films hebben aangedaan en daarover een artikel geschreven voor het medisch-wetenschappelijke vakblad Scottish Medical Journal, meldden verschillende media.

Over een periode van een klein half jaar bekeken en bestudeerden vader en dochter 92 van de 106 films, waarin Stan Laurel en Oliver Hardy allerlei avonturen beleefden, daarbij vooral met elkaar overhoop lagen en er sprake was van elkaar aangedaan oogletsel. Dat gebeurde maar liefst 88 keer, noteerden vader en dochter. Vooral Hardy moest het daarbij ontgelden. Ook beschreven de onderzoekers wat de gevolgen zouden zijn geweest als het letsel in het echt was toegebracht.

Eye poke

Een wijsvinger in het oog boren, ook wel eye poke genaamd, kwam het vaakst voor. En verder is er sprake van rondvliegende champagnekurken, zwiepende takken, buskruit, een haarborstel en vogelpoep. In de films veroorzaken de oogletsels geen blijvende schade. Maar in het echt zouden in elk geval Hardy (de dikke) en in mindere mate Laurel (de dunne) slechtziend of zelfs blind zijn geworden

Spontaan

Dit zou het eerste medisch-wetenschappelijke artikel over Laurel en Hardy zijn. Zegers vertelt dat het idee om dit onderzoek te doen spontaan ontstond. De Utrechtse oogarts doet wel vaker onderzoek naar minder alledaagse onderwerpen. Zo is hij gepromoveerd op de ziekten en doodsoorzaak van Mozart en Bach.

Bron: verschillende media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This function has been disabled for Oog en Oor Nieuws.