Prentenboeken toegankelijk maken met 3-D printer

In een project aan de Colorado Universiteit worden plaatjes in prentenboeken met een 3-D printer voelbaar gemaakt. Onderzoekers van het Tactiel Prentenboek Project werken samen met het Anchor Center in Denver, een organisatie die blinde kinderen steunt.

Volgens Alice Applebaum, directeur van het Anchor Center, zijn voelboeken cruciaal voor de ontwikkeling van blinde kinderen. “Het is een extra mogelijkheid voor visueel gehandicapte kinderen om een soort leeservaring op te doen. Ze zullen er niet automatisch betere lezers van worden, maar het maakt ze wel bewuster van hoe de wereld er uit ziet.”

Het produceren van voelboeken is nu nog een kostbare zaak, maar binnen een paar jaar zal 3-D printen volgens Tom Yeh van het Tactiel Prentenboek Project een betaalbare optie zijn. Yeh, assistant professor in computertechnologie, werkt met zijn team aan software om de plaatjes om te zetten naar 3-D. Belangrijk is dat het geschikt tactiel materiaal oplevert voor jonge kinderen. “Dat is moeilijker dan ik dacht”, zegt hij, “maar het geeft wel veel voldoening.”

Op termijn moet het mogelijk worden om foto’s naar een 3-D printer te sturen, zodat ouders of leerkrachten een gepersonaliseerd voelboek kunnen maken. Intussen zijn er in het project enkele (Engelstalige) titels uitgebracht, waaronder The Very Hungry Caterpillar, bij ons populair als Rupsje Nooitgenoeg.

 

Bron: Dedicon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This function has been disabled for Oog en Oor Nieuws.