Blinden en slechtzienden mogen achteraf betalen

Blinden en slechtzienden kunnen vanaf oktober reizen op rekening met de NS Business Card. Ze betalen hun reis dan achteraf.

Bovendien komt er voor de doelgroep een faciliteit die het mogelijk maakt om vergeten in- en uitchecks achteraf eenvoudig te herstellen. Juist voor deze groep reizigers is reizen met de gewone OV-chipkaart lastig vanwege de vele handelingen die nodig zijn, waarvoor goed zicht is vereist.

“Een duidelijke verbetering ten opzichte van de huidige situatie,” zegt Ingeborg van der Pijl van de Oogvereniging over de nieuwe kaart. “Blinde en slechtziende reizigers kunnen straks in heel Nederland reizen zonder het verhoogde financiële risico dat er iets fout gaat met in- en uitchecken of saldo opladen.”

Slechtzienden kunnen al reizen op rekening, maar alleen bij NS. Daarnaast is er de Sentire-kaart, voor het stads- en streekvervoer: een chipkaart met verlaagd instaptarief, zodat vergeten uit te checken kleinere financiële gevolgen heeft. Reizen op rekening kan echter niet op de gewone OV-chipkaart, daarom heeft het Nationaal OV Beraad (NOVB) vorige week besloten dat deze doelgroep voortaan de NS Business Card mag gebruiken, die normaal alleen voor bedrijven beschikbaar is.

De kaart is van NS. TLS zorgt voor een speciaal serviceloket dat er op toeziet dat incomplete transacties van slechtziende reizigers automatisch worden gecorrigeerd. Het risico dat slechtziende reizigers veel geld verliezen aan incomplete transacties wordt zo veel kleiner.

“Dit is een praktische oplossing voor een groep reizigers die met de OV-chipkaart niet goed uit de voeten kan,” verklaart NOVB-voorzitter Eric Janse de Jonge het besluit. “Dat speelt met name in bus, tram en metro, omdat reizen op rekening bij NS al wel kan. TLS is nu ook bezig om dit te ontwikkelen – en reizen op rekening heeft ook zeker de toekomst – maar we wilden een snelle oplossing die niet te duur is. We verwachten dat blinden en slechtzienden deze kaart al in oktober kunnen gebruiken.”

De speciale kaart voor blinden en slechtzienden is er mede gekomen dankzij Auke Huisman, groot voorstander van reizen op rekening. Huisman was bij NS verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de NS Business Card en is nu zelfstandig adviseur. Hij adviseerde politieke partijen die vervolgens de kwestie aankaartten bij staatssecretaris Mansveld. “Ik hoop dat dit een impuls is voor reizen op rekening”, aldus Huisman. “Het is prettig voor deze doelgroep, maar je wilt natuurlijk dat zoveel mogelijk reizigers hiervan kunnen profiteren.”

Er zijn in Nederland 350.000 blinden en slechtzienden. De Oogvereniging verwacht dat vooral de ongeveer 20.000 ov-gebruikers met zeer slecht of geen zicht die nu recht hebben op een OV-begeleiderskaart de nieuwe kaart gaan gebruiken. “Maar in principe komt iedere blinde en slechtziende ervoor in aanmerking.”

De bedoeling is dat reizen met de NS Business Card even duur wordt als (foutloos) reizen met de OV-chipkaart.

 

Bron: OV Magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This function has been disabled for Oog en Oor Nieuws.