Staar mogelijk te verhelpen met hoofbestanddeel Nivea-crème

Oogdruppels gebaseerd op het hoofdbestanddeel van de beroemde Nivea-crème (lanosterol) zouden misschien kunnen helpen tegen staar.

Chinese en Amerikaanse oogartsen ontdekten dat lanosterol vertroebelingen in een lens door staar fors kan verminderen. Dat schrijft de Volkskrant vandaag op basis van een publicatie in het wetenschapstijdschrift Nature. Daarin beschrijft het onderzoeksteam hoe lanosterol, een verbinding verwant aan cholesterol, staar heeft kunnen oplossen in de ooglenzen van een aantal honden en konijnen.

Veel onderzoek nodig

De vraag is wel of het ook bij mensen werkt omdat lenzen per diersoort verschillen en er ook verschillende soorten staar bestaan. Oogonderzoekers vragen zich verder af of de staar echt wegblijft na behandeling met lanosterol. Er zal dus nog veel onderzoek voor nodig zijn voordat een definitieve conclusie kan worden getrokken, denken verschillende oogartsen. En de Nijmeegse emeritus hoogleraar moleculaire biologie Lettie Lubsen, die veel onderzoek deed naar staar, zegt in de Volkskrant dat het al ontzettend vaak geprobeerd is met oogdruppels. “Maar altijd zonder succes.”

Operatief

Staar kan nu nog alleen worden verholpen door de vertroebelde lens operatief te vervangen voor een kunststof lens. In de Derde Wereld is deze behandeling vaak niet voorhanden. De krant weet dat het behandelen van staar in Nederland jaarlijks tussen de 150 en 200 miljoen euro kost.

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This function has been disabled for Oog en Oor Nieuws.