Hersenen verwerken beelden automatisch

Wetenschappers hebben aangetoond dat visuele keuzes ook onbewust kunnen gebeuren en dat hersenen dus beelden automatisch kunnen verwerken.

De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Neuroscience, bericht Gezondheidsnet. Uit het onderzoek komt naar voren dat de frontale hersengebieden, die normaal het denkwerk doen, ‘stil’ blijven bij het maken van deze onbewuste keuzes. De keuzes vinden automatisch plaats in de zintuiglijke hersengebieden. En dat betekent dat we eigenlijk niet zien wat we denken te zien; wat we zien, staat niet vast maar wordt door onze hersens gekozen.

Veel meer vanzelf

Wetenschappers van de Vrije Universiteit, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht en de Amerikaanse Vanderbilt University toonden aan dat visuele keuzes niet alleen bewust kunnen worden gemaakt, maar dat ze ook onbewust plaatsvinden. Deze uitkomsten betekenen dat het actieve en creatieve proces wat ‘zien’ is, veel meer vanzelf plaatsvindt dan eerder was gedacht.

Robots

“Als je de keuze maakt waar je op vakantie wilt, denk je daar lang over na. Maar over datgene wat je ziet, hoef je vrijwel nooit lang na te denken, dat gaat razendsnel. Uit ons onderzoek blijkt dat dit komt doordat je hersenen visuele keuzes automatisch maken. Zo automatisch zelfs, dat je het zelf niet in de gaten hebt. Het is alsof een team robots in je hoofd al heeft geïnterpreteerd wat je ziet, voordat je er bewust van wordt. Misschien staan we in ons bewustzijn wel veel minder aan het roer dan we geneigd zijn te denken”, aldus VU-onderzoeker Tomas Knapen.

Bron: gezondheidsnet/nu.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This function has been disabled for Oog en Oor Nieuws.