Shared spaces gevaarlijk voor slechtziende mensen

Straten die door alle weggebruikers worden gedeeld zijn gevaarlijk voor mensen met een visuele beperking, waarschuwt KNGF Geleidehonden.

Daarbij gaat het om gebieden waar al het verkeer door elkaar rijdt en er geen verschil meer is tussen het trottoir en de rijbaan. Ook zijn er geen oversteekplaatsen en ontbreken verkeerslichten.

Oogcontact

Om er voor te zorgen dat weggebruikers niet met elkaar in botsing komen, moet iedereen, iedereen middels oogcontact in de gaten houden. Voor iemand met een visuele beperking is dat een onmogelijke opgave, weet KNGF Geleidehondendirecteur Ellen Greve. “Blinden en slechtzienden kunnen op zulke straten moeilijk zien waar ze zijn”, vertelde ze tegen persbureau ANP.

Ramp

Maar ook voor geleidehonden zijn zogenaamde shared spaces een ramp, waarschuwt Greve, omdat geleidehonden nergens meer herkenningspunten hebben, terwijl ze daar juist op getraind worden. In dat geval zijn mensen die niet of zeer slecht zien dus overgeleverd aan de andere weggebruikers. Greve heeft daar niet veel vertrouwen in.

Rekening houden

Volgens KNGF Geleidehonden hoeven gedeelde straten niet te verdwijnen maar moeten mensen die wel goed kunnen zien wel (meer) rekening houden met mensen die een visuele beperking hebben. In hoeverre dat zal gaan gebeuren, is nog maar helemaal de vraag. De houding van veel weggebruikers als het gaat om slechtzienden en blinden is nu ook al niet om over naar huis te schrijven.

Bron: ANP/ nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This function has been disabled for Oog en Oor Nieuws.