Hoop voor 100.000 (half)blinden na operatie

Er gloort hoop voor 100.000 blinden en slechtzienden in Nederland. Een Britse vrouw met ouderdomsblindheid heeft door stamceltherapie binnenkort mogelijk haar zicht terug. Hoewel gewaakt wordt voor te veel optimisme, is dit een lichtpunt voor de groeiende groep patiënten met deze oogaandoening.

We zien dat de cellen op de goede plaats zitten en dat ze er gezond uitzien
Peter Coffey (onderzoeker)
De 60-jarige Britse is de eerste patiënte die deze nieuwe behandeling ondergaat. Zij is afgelopen maand geopereerd in het Moorfields oogziekenhuis in Londen.

Hoewel haar behandelaars pas aan het einde van het jaar kunnen zeggen wat het precieze effect van de ingreep is op haar zicht, zijn de verwachtingen hooggespannen. ,,We kunnen zien dat de cellen op de juiste plek achter het netvlies zitten en dat ze er gezond uitzien,” aldus onderzoeksleider Peter Coffey.

Blikveld

Bij mensen die lijden aan maculadegeneratie, de meest voorkomende vorm van blindheid in de westerse wereld, sterven de lichtgevoelige cellen op hun netvlies langzaam af. Dat zorgt voor een grijze waas in het midden van hun blikveld, die hen steeds meer het zicht ontneemt.

Met stamceltherapie worden nieuwe lichtgevoelige cellen gekweekt uit de stamcellen van embryo’s. Die zijn nu bij de Britse vrouw op een kunstvlies achter het netvlies in haar oogbol geplaatst.

Is dit de eerste stap op weg naar volledige genezing van blindheid? Als er iemand is die deze vraag dolgraag met ‘ja’ beantwoord ziet, dan is het Peter Hoogerbrugge (66) uit Nieuwe Niedorp.

5 jaar geleden kon hij de wereld om zich heen nog helder zien. Nu ziet hij niets meer scherp en alle beelden komen te laat binnen. ,,Je ziet niks aan me, maar de krant kan ik niet meer lezen.”

© Jean-Pierre Jans.
Ouderdomsblindheid
Hoogerbrugge is dan ook in lichte jubelstemming door het goede nieuws uit Engeland. De nuchtere Hollander vindt het ‘fantastisch’ dat er wordt geprobeerd om ouderdomsblindheid uit de wereld te helpen. ,,Zonder vooruitgang komen we helemaal nergens.”

Hij heeft niet de illusie dat hij volgend jaar in Engeland is voor een oogoperatie die hem zijn oude leven teruggeeft. En hij wil, als spreekbuis van de Maculavereniging, zijn medepatiënten ook niet blij maken met een dode mus. ,,Dit is nog maar de proef op de som. We beseffen heel goed dat er veel meer geld nodig is om doorbraken te bewerkstelligen.”

Een goede inschatting, meent Carel Hoyng, hoogleraar oogheelkunde aan het Radboudumc in Nijmegen en autoriteit op het gebied van deze aandoening. ,,Het gaat nog heel lang duren voordat de behandeling in de praktijk wordt gebracht.”

Experimenteel
De stamceltherapie is zeer experimenteel, er is nog maar één patiënt die de behandeling heeft ondergaan en het is nog allerminst duidelijk of zij daarmee echt geholpen is.

,,Ik ben erg benieuwd naar de uitkomst van dit onderzoek,” zegt Hoyng, die zelf al jaren onderzoek doet naar de oogaandoening waar zo’n 100.000 Nederlanders mee moeten leven.

Sinds een paar jaar zijn injecties beschikbaar die de achteruitgang van het zicht tegengaan. Een dure en langdurige behandeling die niet voor alle patiënten geschikt is en het verslechteren van de ogen niet voor altijd kan stopzetten.

De belangrijkste oorzaak van ouderdomsblindheid is erfelijke aanleg. De kans om de aandoening te krijgen neemt ook nog eens toe met het klimmen der jaren. Van de bejaarden ouder dan 80 jaar heeft één op de vijf kans op deze oogziekte.

Ontwikkelingen als stamceltherapie, of gentherapie, zijn hoopgevend. Maar het is zeker nog niet zo dat ik tegen de dokter kan zeggen ‘doe mij die behandeling maar’
Peter Hoogerbrugge
Risico
Tegen erfelijkheid en ouder worden is geen kruid gewassen. Toch kunnen mensen met een hoog risico voedingssupplementen met zink innemen die het proces iets afremmen.

Patiënt Peter Hoogerbrugge slikt de supplementen sinds hij weet wat hem mankeert. Of het werkt? De achteruitgang van zijn ogen is in ieder geval al 1,5 jaar vrij stabiel.

Maar autorijden zit er niet meer in. Heel frustrerend, als je in de kop van Noord-Holland woont en afhankelijk bent van het openbaar vervoer. ,,Het ov is hier niet zo goed geregeld als in de grote stad.”

Kleine lettertjes

Ook het lezen mist hij. De krantenkoppen lukken nog net met het blote oog, maar voor de kleine lettertjes heeft hij hulpmiddelen nodig. ,,De krant lezen met een loep, dat is echt stukken vermoeiender.”

Als Hoogerbrugge het voor het zeggen had, smeet hij er de nodige miljoenen tegenaan om het onderzoek naar maculadegeneratie naar een hoger plan te tillen. ,,Ontwikkelingen als stamceltherapie, of gentherapie, zijn hoopgevend. Maar het is zeker nog niet zo dat ik tegen de dokter kan zeggen ‘doe mij die behandeling maar’.”

Bron: AD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This function has been disabled for Oog en Oor Nieuws.