Ruim zes ton voor onderzoek oogmelanoom

Per jaar melden slechts zo’n honderd patiënten zich bij de huisarts met klachten aan de ogen die samenhangen met een tumor. Oogarts Emine Kiliç van het Erasmus MC gaat onderzoek doen naar de prognose van deze aandoening en kreeg onlangs € 650.000 subsidie van KWF Kankerbestrijding.

Kiliç gaat hiermee vier jaar onderzoek verrichten naar de prognose van oogkanker. “Om te bepalen of een patiënt kans heeft op uitzaaiingen, is nu een operatie nodig om een tumorweefsel af te nemen voor een biopt. Zo’n ingreep is risicovol, en bovendien is er soms te weinig weefsel aanwezig. Een goede prognose geven, is dan onmogelijk.”

Nieuwe techniek.

Kiliç wil de mogelijkheid om de prognose te bepalen minder belastend maken. “Een buisje bloed afnemen, in plaats van een operatie, is makkelijker. Mijn onderzoek richt zich op identificatie van circulerend tumor-DNA in serum van patiënten met oogkanker. Dit is noodzakelijk voor het ontwikkelen van deze nieuwe techniek met als doel een goede prognose geven aan de hand van bloedafname.”

Onderbelicht.

Het oogmelanoom is een zeldzame tumor. Per jaar komen er in Nederland zo’n 120 nieuwe patiënten bij. “Deze ziekte blijft vaak onderbelicht”, zegt Kılıç. “Ik ben blij dat het KWF het belangrijk genoeg vindt en deze studie steunt.”

Kılıç werkt in dit onderzoek samen met de afdelingen Klinische Genetica en Pathologie van het Erasmus MC en het Oogziekenhuis Rotterdam.

 

Bron: ErasmusMC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This function has been disabled for Oog en Oor Nieuws.