Deventer nu ook tastbaar

“Als u hier voelt, dan ziet u de Latijnse school. En dan lopen we nu verder naar de Broederenkerk!” Vreemde zin? Niet in Deventer. De stad is sinds een paar weken namelijk niet alleen te bezichtigen, maar ook te bevoelen. Op vrijwel alle historische gebouwen prijken voortaan plaquettes die ook blinden en slechtzienden een beeld geven van het betreffende gebouw.

De tien plaquettes, die een gedetailleerd 3D beeld geven van de vorm van het betreffende gebouw, zijn voorzien van braille en een Nederlandse tekst die uitleg geeft over de functie van het gebouw. Samen met de bronzen stadsmaquette, die in 2008 aan de stad werd geschonken, maken de plaquettes deel uit van het project ‘Tastbaar Deventer’.

Gulle gever is Deventers oudste Rotaryclub. Initiatiefnemer is Jan Jozef Schoemaker. “Ik kwam het idee voor het eerst tegen in Münster en heb via de Rotaryclub daar contact gezocht met de kunstenaar: Egbert Broerken. In 2008 werd de stadsmaquette geplaatst, en de planning is dat laatste plaquette, die van de Boreelkazerne, 18 september aan de kazerne bevestigd wordt.”

“Wij zijn de eerste in Nederland die een stad op deze manier toegankelijk maken voor blinden en slechtzienden. En zelfs uniek in de wereld is mij verteld.”

“De plaquettes blijken zeer intensief gebruikt te worden, ook door mensen zonder visuele beperking,” vertelt Maarten-Jan Stuurman van de gemeente Deventer. “We willen als gemeente meer aandacht besteden aan de presentatie van ons erfgoed. Daarom is het initiatief van Rotary Deventer zeer welkom en we werken er dan ook graag aan mee.”

 

Bron: Dedicon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This function has been disabled for Oog en Oor Nieuws.