Drone helpt de weg te vinden bij visuele beperking

Kan een drone iemand met een visuele beperking helpen om beter zijn weg te vinden? Het lijkt er wel op, zo blijkt uit een aantal onderzoeken. Bartiméus experimenteerde er onlangs ook mee op haar terrein in Zeist. We vroegen Paul de Nooij die erbij was, naar zijn bevindingen.

Paul de Nooij, projectleider bij ICT4VIP van Bartiméus: “Onlangs hebben we een leerling gefilmd en gevraagd om zo goed mogelijk achter een drone aan te lopen die voor hem vliegt. De drone was zijn oriëntatiepunt. Uit deze korte test blijkt dat iemand die de drone niet kan zien, wel verbazingwekkend goed kan aanwijzen waar de drone in de lucht hangt. Ook lijkt iemand intuïtief achter de drone aan te gaan als deze verder vliegt. Dit zijn ontwikkelingen die we als expertise-organisatie graag verder uit willen denken. Het kan een bijdrage leveren aan het vergroten van de zelfstandigheid van slechtziende en blinde mensen. Hoe mooi is dat!”

Alledaagse situaties

Aan de Universiteit van Stuttgart zijn tests uitgevoerd met kleine drones die mensen met een visuele beperking helpen de weg te vinden in alledaagse situaties. Bijvoorbeeld een zitplaats vinden in een kamer vol met mensen. De eerste testresultaten zijn positief. Eén van de proefpersonen laat weten: “Ik kan de drone makkelijk volgen, het is duidelijk wanneer de drone naast, achter of voor me is of om me heen beweegt.”

Zelfstandig hardlopen

Professor Eelke Folmer van de Universiteit van Nevada in Reno heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van drones voor sporters met een visuele beperking. Hij heeft een prototype drone ontwikkeld die blinde en slechtziende hardlopers over een parcours leidt zonder dat ze afhankelijk zijn van een ziende begeleider.

Bron: Bartimers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This function has been disabled for Oog en Oor Nieuws.