Radeloze familie van doofblinde Jan (94) uit Tiel vraagt rechter om meer huishoudelijke hulp

TIEL – Hij laat de warmwaterkraan aan staan, zet de verwarming op saunatemperaturen, legt de hoorn van de haak en knoeit door het hele huis. De doofblinde Jan (94) uit Tiel is vastbesloten dat hij zelfstandig wil blijven wonen, maar de familie ziet het met lede ogen aan.

Ze doen er alles aan om hem zelfstandig te kunnen laten leven. Samen met de buren zorgen ze 30 uur per week voor hem. Maar ze kunnen niet zonder zijn huishoudelijke hulp. Kreeg hij voorheen nog 6 uur hulp per week, nu nog maar 3 uur. Want volgens de gemeente Tiel krijgt hij in die tijd een schoon en leefbaar huis. En dat is voldoende. De familie is het hier niet mee eens en vecht de beslissing van de gemeente vandaag aan bij de rechter.

Meer doen in minder uren

Volgens jurist Kevin Wevers die de familie van Jan bijstaat is het onduidelijk waar de gemeente en de zorgaanbieder de toegewezen drie uur op baseren. Er zijn inmiddels extra taken bijgekomen, zoals boodschappen doen en het opwarmen van maaltijden, maar dat zou in minder tijd moeten gebeuren. Volgens het officiële protocol dat de jurist hanteert zou Jan recht moeten hebben op 7,5 uur huishoudelijke hulp per week:

  • 30 minuten boodschappen
  • 30 minuten warme maaltijden (2 x per week)
  • 60 minuten licht huishoudelijk werk
  • 180 minuten zwaar huishoudelijk werk
  • 60 minuten extra voor hoge vervuilingsgraad door beperkingen
  • 60 minuten wasverzorging
  • 30 minuten organiseren huishouden

‘Resultaat moet leidend zijn’

Volgens Wevers eist ook de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter, dat er objectieve maatstaven worden gehanteerd om de hoeveelheid hulp te bepalen. De gemeente Tiel zegt dat dit niet van toepassing is, omdat de gemeente niet meer in uren indiceert. ‘De zorgaanbieder maakt samen met de cliënt een ondersteuningsplan. De cliënt kan vervolgens aangeven wat en hoe vaak er schoon wordt gemaakt om tot een schoon en leefbaar huis te komen. Het resultaat is leidend, niet de hoeveelheid uren’, aldus de gemeente.

Emmer loopt over

De gemeente blijft erbij dat er voldoende hulp wordt geboden voor een schoon en leefbaar huis. Maar ondertussen loopt de emmer van de familie van Jan over. Meer mantelzorgtaken kunnen ze er niet meer bij doen. Onlangs overleed de schoonzoon van Jan, waardoor de mantelzorg nog meer onder druk is komen te staan. ‘Mijn vader vindt zelf dat hij zich prima kan redden, maar de familie is de klos. Ik ben onlangs mijn man verloren en het lukt mij nu niet om nog meer naar mijn vader toe te gaan. Mijn zus heeft een man die zorg nodig heeft en doet wat ze kan. Het is voor iedereen een extra taak erboven op. Meer dan de 30 uur per week die we gemiddeld met z’n allen mantelzorgen, kunnen we niet bieden’, aldus dochter Coby van Zeeland.

Voor een opname in een verzorgingshuis of 24 uurszorg thuis komt Jan in ieder geval ook niet in aanmerking. Zijn aanvraag hiervoor is afgewezen.

De rechter doet over 6 weken uitspraak.

Bron: ANP/Omroep Gelderland

One thought on “Radeloze familie van doofblinde Jan (94) uit Tiel vraagt rechter om meer huishoudelijke hulp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This function has been disabled for Oog en Oor Nieuws.