Medisch

Toegankelijk huisarts.nl

Thuisarts.nl heeft het Certificaat van toegankelijkheid gekregen, wat betekent dat Thuisarts.nl voldoet aan de AA richtlijnen van het Waarmerk drempelvrij.nl. Met 4,7 miljoen bezoeken per maand is Thuisarts.nl de best bezochte website met onafhankelijke en betrouwbare gezondheidsinformatie. Voor het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) is het belangrijk dat ook mensen met een beperking (zoals doofheid en […]Lees meer »

Oogletsels Laurel & Hardy onderzocht

Samen met zijn dochter Lara (14) heeft de Utrechtse oogarts Richard Zegers het oogletsel onderzocht dat de Dikke en de Dunne elkaar in hun films hebben aangedaan en daarover een artikel geschreven voor het medisch-wetenschappelijke vakblad Scottish Medical Journal, meldden verschillende media. Over een periode van een klein half jaar bekeken en bestudeerden vader en […]Lees meer »

Hoop voor 100.000 (half)blinden na operatie

Er gloort hoop voor 100.000 blinden en slechtzienden in Nederland. Een Britse vrouw met ouderdomsblindheid heeft door stamceltherapie binnenkort mogelijk haar zicht terug. Hoewel gewaakt wordt voor te veel optimisme, is dit een lichtpunt voor de groeiende groep patiënten met deze oogaandoening. We zien dat de cellen op de goede plaats zitten en dat ze […]Lees meer »

Hersenen verwerken beelden automatisch

Wetenschappers hebben aangetoond dat visuele keuzes ook onbewust kunnen gebeuren en dat hersenen dus beelden automatisch kunnen verwerken. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Neuroscience, bericht Gezondheidsnet. Uit het onderzoek komt naar voren dat de frontale hersengebieden, die normaal het denkwerk doen, ‘stil’ blijven bij het maken van deze […]Lees meer »

Onderzoek naar behandelen van Usher

In februari was er op de tv een indrukwekkende, realistische documentaire getiteld: De kleine wereld van Machteld Cossee. Machteld heeft het Ushersyndroom en wordt langzaam doof en blind. Een vreselijk vooruitzicht. In Nederland lijden ongeveer duizend mensen aan deze erfelijke ziekte. Wereldwijd zijn het er 400.000. Gelukkig wordt er onderzoek gedaan naar nieuwe behandelingen. In […]Lees meer »

Older Entries »

This function has been disabled for Oog en Oor Nieuws.