Foto: Johan Groskamp met sjiek pak met strikje

Tijd voor een nieuw gezicht

Johan Groskamp treedt per 1 januari 2021 af als vicevoorzitter van Oogvereniging OOR&OOG.

Bron: Raakvlak 4, 2020 Oovereniging OOR&OOG

Afscheidswoord van Johan Groskamp

Beste lezer,

Na mijn ervaring van 7 jaar vicevoorzitter zijn, heb ik heel veel geleerd en ook van jullie. Toen DoofblindenNetwerk en Viziris gingen fuseren, had ik belangstelling om het voorzitterschap aan te gaan. In de overgangsperiode was Joke Franken voorzitter en ik vicevoorzitter dus ‘JoJo’. Bij de verkiezingen van 2013 ben ik verder als vicevoorzitter benoemd en Charlotte van de Molengraft als voorzitter.

Charlotte en ik werken heel goed samen en stemmen samen af. We wisselen onze gedachten met elkaar via persoonlijke mails over Oogvereniging OOR&OOG. Ik leidde ook vergaderingen toen Charlotte afwezig was, zoals de ledenvergadering en ook kernteamvergaderingen. Ik luister naar alle leden en ook bestuursleden die eigen meningen hebben.

Voorzitterschap is geen makkelijk vak. Dan moet je wel eens ingrijpen en naar meningen van alle kanten luisteren, en dan kom je met je eigen ideeën hoe je erover denkt. Dan probeer je op één lijn te komen en twee kanten op hetzelfde spoor te zetten. Je kunt niet iedereen blij maken. Daar heb je geen toverstaf voor. Ik wil doven en slechthorenden met beperkt zien op één lijn krijgen en samenwerken. Dat is soms wel een zware klus. Ik heb heel veel van slechthorenden geleerd. Ik respecteer hen. Ik blijf ook belangen van doven behartigen en dan denk ik ook mee en blijf ik doven en slechthorenden met beperkt zien op hetzelfde spoor houden.
Nogmaals, ik heb geen toverstaf en geen magische krachten om iedereen tevreden of blij te maken.
Ik respecteer iedereen met eigen ideeën en eigen manieren. Hoe ze gaan leven en hoe ze dat aanpakken. Dat waardeer ik echt.

Tijdens een bestuursweekend hebben we open en eerlijk verteld wat we vinden van de samenwerking. Daar heb ik tips gedeeld over “time out” en daar hebben Charlotte en ik gebruik van kunnen maken om de vergaderingen goed te kunnen leiden. Met humor en serieus kun je mooi meningen in vergadersfeer behouden. Elk mens heeft eigen mening en ook eigen waardering hoe ze erover denken.
Ik vind samenwerking heel belangrijk. Ook met andere belangenbehartigers samen te gaan werken. Ik ben erg actief bij vergaderingen van tolkvoorziening en ook Register Gebarentolken en Schrijftolken waar ik vaak aanwezig ben. Dat vind ik heel belangrijk om goed samen te werken om een goed draagvlak te vinden. We denken erover en ik wil de belangen van mensen met doofblindheid goed vertegenwoordigen.

Blijf positief, rustig en vriendelijk, dan bereik je meer met inbreng en goed overleg. Ik denk graag met jullie mee en luister graag naar jullie. Natuurlijk is het niet echt gemakkelijk. We zijn maar mensen en blijven mensen.
Dit ervaar ik als vicevoorzitter hoe het was. Ik heb veel geleerd. Ik blijf vertegenwoordiger voor tolkvoorziening en Register Gebarentolken en schrijftolken. En ook voor toegankelijkheid van apps en websites. Daar blijf ik me graag mee bezighouden. Dat kan ik niet loslaten. Maar vicevoorzitterschap wil ik neerleggen. Het is tijd voor een nieuwe voorzitter en vicevoorzitter. Het wordt een nieuw gezicht, een nieuwe weg en moderne manier voor Oogvereniging OOR&OOG. Met nieuwe ideeën en nieuwe toekomst gaan we verder…
Mocht je iets tegenkomen, probeer positief te blijven en geef gewoon vriendelijk feedback. Dan zullen nieuwe voorzitters graag naar je luisteren en met je mee denken. Dan kunnen we samen meer bereiken op de nieuwe manier.

Ik vind het mooi als jullie ook vrijwilligerswerk gaan doen om ervaring op te doen. Dan leer je ook van elkaar en ook van andere karakters hoe ze zijn. En leer je meer van elkaar. Zonder jullie zijn we nergens. Jullie zijn voor ons belangrijk. Vrijwilligers die we hard nodig hebben. Hopelijk gaan we als de Coronacrisis voorbij is aan de slag met nieuwe kernteamleden, een nieuw gezicht en nieuwe toekomst.

Ik wens de nieuwe vervangende voorzitter en vicevoorzitter veel succes. En ook voor onze trouwe penningmeester Werner Bloemers nogmaals succes.

Hartelijk dank voor goede samenwerking tijdens afgelopen zeven jaar. Jullie zien mij wel terug als vrijwilliger in verband met tolkvoorziening en belangenbehartiging.

Fijne feestdagen en een gezond 2021!
Johan Groskamp