NS-Perronwijzer: App voor slechtziende treinreiziger

Blinden en slechtzienden kunnen via een speciale app achterhalen of hun trein vertraging heeft of bijvoorbeeld van een ander perron vertrekt. Deze zogeheten NS-Perronwijzer kan de informatie in extra grote letters tonen of voorlezen wat op de borden boven de perrons staat.

Stukje zelfstandiger
Die informatie kunnen mensen met een visuele beperking nu vaak niet of moeilijk ontcijferen.De Perronwijzer is ontwikkeld en getest door reizigers met geen of minder zicht. Luuk-Jan Boon, directeur van de Oogvereniging, is blij met deze ontwikkeling die het voor mensen met een visuele beperking makkelijker maakt om met de trein te reizen.

Bron: treinreiziger.nl

Reiziger Peter Waalboer is één van de testers: “De NS Perronwijzer is voor mij een uitkomst. Ik kan nu zelf vaststellen welke trein er van een perron vertrekt en controleren of ik goed zit. Dit maakt mijn treinreis weer een stukje zelfstandiger.”

Gelijkwaardig

Enkele jaren terug uitte Waalboer tegenover Treinreiziger.nl nog kritiek op de informatievoorziening voor blinden bij NS. “Als je in een rustige trein eerst aan de verkeerde kant de deur probeert te openen loop je het risico dat je niet tijdig kunt uitstappen”, vertelde Waalboer in 2015. Die informatie zit tegenwoordig al in de reguliere NS app.

Wat dat betreft hebben blinden en slecht zienden twee app’s nodig: de reguliere NS app om een reis te plannen, en voor reisbegeleiding en de app NS Perronwijzer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*