Crisis, 2e wereldoorlog, koude oorlog, Berlijnse muur.

Na het congres doofblindheid na 21 september 2014 ging ik met Gebarentolk naar Berlijn om het geschiedenis van crisis tot het berlijnse muur verdiepen.

Geschreven door Johan Groskamp

Door geschiedenisles heb ik meer interesse in de geschiedenis van Duitsland. Na 1e wereldoorlog verloor Duitsland. Ze moet de schade betalen aan andere landen waar ze de schade aan gebracht hadden. Door de beursaanval uit Amerika was de crisis uitgebroken. Er is grote armoede in Duitsland. Ook is er grote werkloosheid in de hele wereld. Hitler is in Oostenrijk geboren en heeft
meegevochten tijdens 1e wereldoorlog. Hij was niet zo blij dat de 1e wereldoorlog voorbij is en dat Duitsland verloor. Hij heeft zijn wraak bewaard tot hij de macht kreeg. Hij heeft al jaren hard gewerkt bij zijn politieke partij. De leden groeiden flink. Hij kreeg meer macht sinds 1933. Dat werden moeilijkere jaren voor alle Duitsers. Toen veranderde alles voor Duitsland.

Dankzij Hitler zijn er meer banen en meer geldleningen. Dan komen meer banen omdat ze meer wapens en tanks en auto’s etc etc bouwden. De 2e wereldoorlog brak toen uit en steeds meer landen werden erin betrokken. In 1939 was de eerste aanval en veroveringen op buurlanden van Duitsland, daarna werd langzaam heel Europa veroverd.

Bij het Holocaust-museum heb ik ook alle foto’s gezien. Het waren afschuwelijke tijden tijdens de 2e wereldoorlog.

In 1945 verliest Duitsland hun eigen terrein door Amerikaanse, Canadese en Russische troepen. Toen had Hitler een bunker. Ik was ook op de plek waar die bunker vroeger stond en waar Hitler zelfmoord heeft gepleegd op 30 april 1945.

We waren ook bij de Gedächtniskirche (Herdenkingskerk) bij de Kurfürstendamm. Ik zag de tijdens de oorlog beschadigde kerk in Berlijn. De Russische legers hebben toen de kerk gebombardeerd. Ze hebben het niet meer herbouwt maar willen hem juist zo laten het staan om de 2e wereldoorlog te herdenken. 2 nieuwe gebouwen hebben ze er tegenaan gebouwd. Eentje voor tentoonstelling, zodat je kunt zien hoe de oude kerk vroeger was. De andere voor godsdiensten. Dat vond ik heel jammer van de mooie oude kerk. Maar het is een zwaar beschadigde kerk.

Nadat de wereldoorlog was afgelopen kwamen er ook moeilijke tijden voor Oost-Duitsers. Duitsland werd verdeeld : West-Duitsland en Oost-Duitsland. Maar Berlijn wordt het verdeeld in 4 sectoren: Amerika, Frankrijk, Engeland kregen toezicht over West-Berlijn, en Rusland over Oost-Berlijn. Zelfs inwoners in Berlijn werden gescheiden. Ik zag daar ook foto’s van.
Moeder met kinderen moesten gaan scheiden van elkaar. Dat vind ik hartverscheurend.

Veel Oost-Duitsers probeerden te vluchten naar West-Duitsland. Russische troepen hebben vluchtingen doodgeschoten als ze over prikkeldraad oversteken. Het werkt niet goed en ze konden mensen niet tegenhouden. Rusland heeft toen de Berlijnse muur in 1961 opgebouwd en overal streng bewaakte grensposten neergezet. Zo konden mensen niet meer vluchten naar West-Duitsland.

Ballonvaart

Toen ik 10 jaar oud was keek ik film over een ballonvaart. Toen dacht ik dat het fantasiefilm was. De tolk heeft mij verteld dat het een echt waargebeurd verhaal was. Dat bewijs daarvan heb ik ook teruggevonden bij Museum Checkpoint Charlie. Daar zag ik dezelfde film die ik eerder gezien had.

Sinds 1961 is er Berlijnse muur. Zo kon niemand meer vluchten, en ook geen rivieren meer overzwemmen. Maar mensen konden via de lucht vluchten. Een man werkte daar heel hard aan. Zijn vrouw verzamelde stoffen en gasflessen. Zijn vrouw maakt een heel grote ballon van stof met haar naaimachine. Ze werkten samen heel hard om alles af te ronden. In een nacht hebben ze gas aangezet om de ballon met hete lucht vol te blazen. Eindelijk zijn ze gereed om met de heteluchtballon de vlucht te proberen. Ze zijn ingestapt. Toen vlogen ze ermee in de lucht maar ze verdwaalden. Ze hebben het route gegokt. Ze zijn toen op de grond belandt. Ze zagen Politie met zwaailichten. Ze waren erg onzeker.en vroegen “waar we zijn? Zijn we in West-Duitsland?” Politie
bevestigde dat ze in West-Duitsland waren. De familie was erg blij en voelde zich bevrijd. In dat museum waren nog heel veel voorbeelden van andere mensen die zijn gevlucht, verstopt in koffers, auto’s, luidsprekers en dergelijke.

1989

Er zijn veel veranderingen in de politiek in Rusland. De troepen trekken zich terug uit Oost-Europa. Ze hebben afspraken gemaakt met Amerika om de atoomwapens terug te dringen. Er zijn veel protesten in Oost-Europa, en mensen hebben genoeg van het opgesloten voelen en de onderdrukking.

De DDR bestaat 40 jaar. Het was voor hun feestelijk maar de veranderingen zijn ook voelbaar. Veel mensen protesteren tegen de Berlijnse muur. Ze willen van hun vrijheid genieten. Eindelijk is het zover. De DDR heeft toegezegd dat de muur open gaat. Russische troepen verlaten Oost-Duitsland. Veel Oost-Duitsers hebben toen de muur kapotgemaakt omdat ze blij waren dat ze zijn bevrijdt. Een paar jaar later werd West en Oost-Duitsland verenigd tot 1 land Duitsland.

Ik vind het erg hoe verdrietig mensen zijn. Oost-Duitsers mogen niet bij West-Duitsers op bezoek, maar West-Duitsers mogen wel bij hen op bezoek. Rusland is bang dat Oost-Duitsland leegloopt. Daarom mogen mensen niet de grens over. Daarom was het heel een afschuwelijke tijd.

Ik heb de Berlijnse muur gezien en gevoeld hoe het in de verleden tijd was. Het was echt afschuwelijke periode en heel jaren moesten ze dit meemaken. Ik zag ook een Trabant. Dat is een antieke vieze kleine auto uit Oost-Duitsland. Niet gemaakt van metaal maar van kunststof. Heel uniek zeg..

Dankzij uw bijdrage mocht ik Berlijn beleven en me verdiepen in een soort tijdmachine hoe mensen toen leefden en dat allemaal verkennen. Dankzij een tolk uit Amsterdam, die in Berlijn is opgegroeid, kon ik worden rondgeleid in heel Berlijn en kon ik veel zien over de geschiedenis. Ik ben heel blij dat ik de complete geschiedenis van Berlijn mag verkennen.